Kinderrugzak

De meeste kinderen hebben één of meerdere rugzakken. Ze gebruiken hem vaak als schooltas, maar de kinderrugzak fungeert dikwijls ook als sporttas of als tas voor een uitstapje met vrienden of wanneer ze een nachtje gaan slapen bij Oma en Opa.

Een kinderrugzak: de beste schooltas.

Welke schooltas kiest u best voor uw kinderen? U heeft veel keuze: trolleys, schoudertassen, de klassieke schooltas, … Een rugzak geniet de voorkeur vanuit het oogpunt van de rug hygiëne. Het gewicht wordt op die manier mooi verdeeld over beide schouders. En kinderen vinden rugzakken best ok: super coole rugzakken genoeg in de winkels.

Wat is belangrijk als u een kinderrugzak als schooltas kiest?

Hoe kiest u nu de beste kinderrugzak die als schooltas gaat dienen? Door het gebruik van een rugzak kan u het gewicht mooi verdelen over de schouders van uw kind.

Een zware rugzak zorgt voor extra gewicht, kies dus een lichte. Wanneer u een nieuwe kinderrugzak koopt, controleer zeker de schouderbanden. Die moeten voldoende breed, zacht en verstevigd zijn. Ook het materiaal van de rugzak is belangrijk, voor het comfort van uw kind neemt u best materiaal dat kan ademen. Zeker wanneer de rugzak een verstevigde rug heeft. Wanneer de kinderen wat groter worden, en dus meer meenemen naar school, is een rugzak met compartimenten aangewezen. Zo kunnen zij het gewicht best verdelen. De regel is: de zwaarste boeken dragen ze het dichtst tegen de rug. Bij kleutertjes die alleen hun lunchbox en snacks meehebben, is dat natuurlijk nog niet zo van belang. Tenslotte, zorg ervoor dat de rugzak van uw kinderen niet breder is dan hun schouders.

Nog een belangrijk iets om op te letten bij het aankopen van een rugzak: heeft de tas reflectoren of reflecterende strips? Zichtbaarheid in het verkeer is essentieel voor de veiligheid van kinderen die naar school fietsen of stappen.

Een kinderrugzak voor sportieve uitjes.

Misschien gaat u wel eens wandelingen doen met uw kinderen? Of genieten jullie samen van een echte wandelvakantie? Gaan uw kinderen wel eens op wandeltocht met de jeugdbeweging? Zorg dan zeker dat de rugzak, buiten de voorwaarden die hierboven staan, ook heup- en borstbanden heeft. Op die manier wordt het gewicht niet alleen via de schouders gedragen. Ook hier geldt: de zwaarste last het dichtste tegen het lichaam dragen.

Hoe houdt u een kinderrugzak het best schoon?

U kent het wel, uw kinderen hebben na een dag spelen, ‘s avonds een stevige schrobbeurt nodig. Ook hun rugzak moet regelmatig eens een wasje krijgen, zeker wanneer die voor een tijd de kast in gaat, bijvoorbeeld tijdens vakanties.
Tussendoor kan u de rugzak schoonmaken met water en een zachte zeep. Gebruik geen chemische middelen, die kunnen de (waterdichte) coating beschadigen, zeker belangrijk bij trekking rugzakken. Hangt er modder aan? Gewoon laten uitdrogen en afborstelen met een zachte borstel. Water en zeep doen daarna de rest.