School rugzak

Gaat uw kind binnenkort naar het voorgezet onderwijs? Of heeft uw kind een nieuwe boekentas nodig? Grote kans dat uw kind kiest voor een rugzak. Verreweg de meeste scholieren en studenten vervoeren hun studieboeken namelijk in een rugzak. Er zijn veel verschillende soorten school rugzakken verkrijgbaar van bekende merken zoals Kipling, Eastpak en Samsonite. Sommige rugtassen hebben een extra vak voor een laptop. Ook zijn er speciale tassen voor jonge kinderen in bijvoorbeeld de vorm van een dier of een auto.

Goede school rugzak kopen

Bij de aanschaf van een rugzak kunt u op verschillende dingen letten. Een goede tas heeft
– voldoende compartimenten, zodat spullen goed op hun plaats blijven.
– een extra heup- of borstband, zodat het gewicht van de tas dicht bij het lichaam gedragen kan worden.
– brede schouderbanden.
– zijvakken waarin kleine spullen eenvoudig kunnen worden opgeborgen
– handige, makkelijke sluitingen
– een verstevigde rug van ademend materiaal

Gebruikerstips

Schoolrugzakken worden vaak stevig gevuld en zijn daardoor behoorlijk zwaar. Dit kan nadelig zijn voor de rug, vooral als de rugzak niet correct gedragen wordt. De volgende tips helpen uw kind om een rugtas goed te gebruiken

Draag de rugzak correct

Een rugzak moet met twee schouderbanden gedragen worden, zodat het gewicht verdeeld wordt. Bij een rugzak met een extra dwarsband wordt het gewicht nog beter gespreid. Ook is het belangrijk dat uw kind door de knieën gaat als de tas van de grond wordt opgetild. Als tussenstap kan de tas eerst op een tafel of stoel worden gezet.

Maak de rugzak niet te zwaar

Een rugtas moet niet meer wegen dan maximaal 5 tot 10% van het lichaamsgewicht. Laat onnodige items daarom thuis. Check ook of het nodig is dat alle boeken echt mee naar school gaan. Zware spullen kunnen eventueel opgeborgen worden in een kluisje op school, zowel tijdens als buiten de schooluren.

Maak de tas elke dag leeg

Uit onderzoek blijkt dat in school rugzakken vaak veertig procent bestaat uit overbodig gewicht. Door de boekentas elke dag helemaal leeg te maken, blijven er geen spullen van de vorige dag in zitten. Dit voorkomt onnodig gesleep met zware boeken.

Draag zware spullen achter in de rugzak

Stop zware, grote spullen zoals een multomap of atlas achter in de school rugzak. Het gewicht wordt zo dicht bij het lichaam gedragen. Het zwaartepunt van de tas moet gelijk zijn aan het zwaartepunt van het lichaam. Een zware multomap kan eventueel vervangen worden door een schrift met losse bladen. De bladen kunnen dan thuis in een map gestopt worden.

Vervoer de rugzak op de bagagedrager

Gaat uw kind met de fiets naar school? Laat uw kind de rugzak dan vervoeren op de bagagedrager. Uit onderzoek blijkt dat er een verhoogd risico is op ongevallen als de tas op de rug wordt gedragen tijdens het fietsen. Door het gewicht raakt een fietser sneller uit balans.

Shops

School rugzakken voor uw kind zijn verkrijgbaar in vele winkels en webshops. Het voordeel van een fysieke winkel is u eenvoudig advies kunt inwinnen. Ook kan uw kind het draagcomfort van de tas testen.

Bij veel webshops vindt u een uitgebreide omschrijving van het merk en de specificaties. Ook zijn er op internet vaak handige reviews te lezen Zo kunt een beeld krijgen van welke tas het best bij uw kind past.